Your Vote! Your Voice!

DSC 0686Asociația Pro Democrația, cu sprijinul Fundației Hanns Seidel - România, a organizat, în perioada 25-27 martie 2016, la Sinaia, un training - parte din proiectul "Votul tău! Vocea ta! ("Your Vote! Your Voice!") - pe tema alegerilor electorale.  
 
Principalul obiectiv al evenimentului a fost acela de a-i ajuta pe tinerii cu vârste cuprinse între 17 și 18 ani, din Iași, Piatra Neamț, Craiova, Giurgiu, Constanța și Snagov, să asimileze cunoștințe privind vorbitul în public, utilizarea noilor tehnogii - în vederea transmiterii informațiilor în mod corect și imparțial, observarea procesului alegerilor și implicarea cetățenilor în cadrul acestora, dar și modul în care ei înșiși pot organiza o campanie în școli, prin simularea alegerilor.  
 
DSC 0385În ceea ce privește vorbitul în public, doamna Dana Nicolescu i-a învățat pe cei 18 tineri participanți cum pot depăși frica de a vorbi în fața oamenilor, modalitatea de structurare a discursului și de captare a atenției celor din jur, toate acestea fiind consolidate practic, prin exerciții și simulări ale vorbitului în public.  
 
De asemenea, domnul Alexandru Ciochia, a prezentat modul în care, în prezent, tehnologia poate contribui la îmbunătățirea democrației și a implicării civice, nuanțând potențialul smartphone-urilor și a rețelelor sociale în selectarea și distribuirea informațiilor valoroase.  

În completare, doamna Viviana Anghel, le-a arătat participanților cum pot să monitorizeze campaniile electorale în mass-media on-line și off-line, iar doamna Ana Maria Apopei a descris instituțiile care asigură organizarea și desfăsurarea alegerilor la nivel național, regional și local.
 
DSC 0286Mai mult, doamna Iuliana Iliescu a vorbit despre alte aspecte importante ale alegerilor electorale: listele electorale, registrul electoral, funcționarii care numără și centralizează voturile, diferitele tipuri de alegeri și persoanele care pot candida la alegeri.
 
În perioada imediat următoare, participanții vor fi responsabili de organizarea unei campanii la nivel local, în fiecare dintre școlile de proveniență. 

UPDATE: Toate cele 6 simulări electorale au avut loc:  
-pe 11 aprilie, în Piatra Neamț, la Colegiul Național"Calistrat Hogaș";
-pe 14 aprilie, în Constanța, la Liceul Teoretic "Lucian Blaga";
-pe 15 aprilie, în Iași, la Colegiul Național "Costache Negruzzi";
-pe 21 aprilie, în Giurgiu, la Liceul Teoretic "Ion Barbu";
-pe 22 aprilie, în Snagov, la Liceul Tehnologic "Mihail Kogălniceanu";
-pe 5 mai, în Craiova, la Colegiul Național "Elena Cuza".

Am întâlnit, în fiecare dintre cele 6 orașe, tineri persuasivi, care au jucat rolul de candidați fictivi pentru funcția de primar al liceului (comunitatea locală), dar și tineri dornici să acorde votul de încredere candidatului preferat. Momente surprinse în cadrul simulărilor pot fi vizualizate în galeria de mai jos.  
 

Filtre arhiva