Am 18 ani și merg la vot

20160414 121858Între aprilie și iunie 2016, Liga Apărării Drepturilor Omului (LADO) Timiș, cu susținerea Fundației Hanns Seidel România, a organizat, sub proiectul “Am 18 ani și merg la vot”, o serie de 10 evenimente dedicate elevilor care au împlinit, până în ziua alegerilor locale, vârsta de 18 ani.

Printre principalele obiective ale proiectului s-au numărat informarea elevilor asupra drepturilor fundamentale ale omului, în special dreptul la vot, dar și creșterea gradului de conștientizare și încurajarea implicarii in procesul electoral în rândul tinerilor. Stimularea participării acestora la vot, dar și monitorizarea întregului proces electoral din data de 5 iunie 2016 au reprezentat, de asemenea, obiective esențiale ale întregii serii de evenimente.
 
În cadrul proiectului au fost implicați 336 de elevi, peste jumătate dintre aceștia revizuindu-și, în urma discuțiilor și a explicațiilor oferite, intenția privind participarea la vot. Astfel, întâlnirile adresate elevilor au avut loc în următoarele licee din Timișoara:

-14 aprilie, la Colegiul Tehnic "Ion I. C. Brătianu";
-12 mai, Liceul tehnologic de Industrie Alimentară;
-13 mai Colegiul Tehnic "Henri Coandă";
-19 mai, Colegiul Tehnic de Vest;
-20 mai, Liceul Teoretic "William Shakespeare";
-23 mai, Colegiul Național “Ana Aslan";
-24 mai, Liceul Teoretic "Dositei Obradovici".

  
20160512 111716Ultimele trei evenimente din cadrul proiectului au avut o particularitate distinctă, între 1 și 3 iunie, având loc instruirea persoanelor care s-au înscris ca observatori la alegerile locale din data de 05.06.2016, în ziua alegerilor realizându-se monitorizarea procesului electoral în 11 secții de votare din Timișoara și în 6 secții din județul Timiș, iar pe 7 iunie fiind organizată o ultimă întâlnire, în vederea analizei monitorizării.

O a două etapă a proiectului a fost lansată, în lumina apropierii alegerilor parlamentare, prin organizarea unor noi sesiuni de informare adresate elevilor dornici să învețe despre importanța și esența dreptului la vot, alături de toate implicațiile exercitării acestuia:

-29 septembrie, Liceul Pedagogic "Carmen Sylva"  
-11 octombrie, Liceul Teoretic "N. Lenau"
-25 octombrie, Colegiul Tehnic "Ion Mincu"
-27 octombrie, Colegiul National "C.D.Loga"
-28 octombrie, Colegiul Tehnic "Ion I.C. Bratianu"
-11 noiembrie, la Colegiul Tehnic de Vest
-11 noiembrie, Liceul Teoretic "Bartok Bela"
-14 noiembrie, Liceul Economic FS Nitti
-15 noiembrie, Liceul "Grigore Moisil"
-22 noiembrie, Liceul de Arte
-29 noiembrie, Liceul Teoretic "Dositei Obradovici"

Mai mult, studenți de la Facultatea de Științe Politice și administrative și de la Facultatea de Sociologie au fost instruiți, pe 6, 8 și 10 decembrie, pentru a monitoriza alegerile generale din data de 11 decembrie 2016, întâlnindu-se, așadar, și în această zi.

20161011 134134O ultimă întâlnire din 2016 a avut loc pe data de 12 decembrie și a constat în predarea fișelor de observare, centralizarea rezultatelor monitorizării, analiza procesului de monitorizare, concluziile și impresiile rezultate în urma experienței acumulate de fiecare observator ca participant la procesul de monitorizare a alegerilor parlamentare.

 

 

 

 

Filtre arhiva