Dezbatere națională asupra Strategiei Energetice a României

20170718 161908Pe 18 iulie, la Radisson Blu Hotel București, a avut loc dezbaterea asupra Strategiei Energetice a României, organizată de Asociația “Ține de Noi”, împreună cu Fundația Hanns Seidel – România și România Energy Center. Conferința s-a axat pe analiza problemelor din sectorul energetic românesc, în contextul în care, la finalul anului trecut, a fost lansată Strategia Energetică a României 2016 – 2030.  
 
Pe fundalul evoluțiilor și al discuțiilor încadrate - temporal - în prima jumătate a anului 2017, cu privire la liberalizarea pieței de gaze naturale, introducerea de noi impozite, situația termoficării sau absorbția fondurilor europene în acest sector, conferința a reprezentat un bun prilej pentru examinarea critică a Strategiei Energetice și a primelor efecte generate de adoptarea documentului.  
 
Temele generale abordate în cadrul dezbaterii s-au axat pe situația curentă a sistemului energetic național, pe procesul de elaborare a strategiei politicilor energetice din România în contextul european și pe necesarul de resurse umane, expertiză, capacitate analitică și de monitorizare la nivel instituțional. În același timp, nu au fost acolite nici "sărăcia energetică" și "consumatorul vulnerabil", subiecte care au condus, implicit, la dezbaterea unor condiții sine qua non pentru realizarea progresului și a dezvoltării durabile, precum eficiența energetică sau finanțarea proiectelor energetice.  
 
20170718 164540Printre promotorii acestor teme s-au numărat personalități în domeniu, precum domnul Călin Radu Vîlț - Consilier Științific al Comitetului Național al Consiliului Mondial al Energiei, domnul Ionuț Purică - Expert Energie, Academia Romană, domnul Iulian Horneț - CEO Eco Hornet, doamna Carmen Neagu - CEO Energobit, domnul Răzvan Orășanu - Analist Economic și doamna Eugenia Gușilov - Director România Energy Center și, totodată, moderator al evenimentului.  
 
În baza subiectelor dezbătute, organiztorii și-au propus ca până la finalul lunii septembrie să contureze o formă palpabilă a concluziilor și a ideilor care au constituit aportul tuturor actorilor relevanți ai domeniului energetic din România - prezenți la dezbatere, printr-un document de politică publică. 

Filtre arhiva