Cine a fost Hanns Seidel

foto feature 03 seidel

Hanns Seidel se naşte pe 12 octombrie 1901, la Schweinheim - astăzi parte din Aschaffenburg. După examenul de bacalaureat, urmează cursuri de drept, germanistică și economie la universitățile din Würzburg, Freiburg și Jena. În anul 1929, Seidel primește titlul de doctor în drept și începe să lucreze ca avocat la Aschaffenburg. În 1932, intră în Partidul Popular din Bavaria (BVP) și, un an mai târziu, candidează la alegeriile pentru Consiliul Municipal din Aschaffenburg. După preluarea puterii de către NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei – Partidul naţional-socialist al muncitorilor germani), este luat în „arest preventiv”. Nefiind un susţinator al regimului, (mărturie stând faptul ca a Seidel a apărat numeroși evrei), reușește, totuși, se se impună ca avocat în drept economic şi comercial. Între anii 1940 și 1945, Hanns Seidel participă la război, devenind locontenent în rezervă al unei divizii de tancuri.


Atât meritele deosebite, cât şi comportamentul politic ireproşabil determină Guvernul american militar să-l numească pe Hanns Seidel administrator al districtului Aschaffenburg. Candidează cu succes pentru CSU în 1946 pentru Adunarea Constituantă şi Parlamentul bavarez. În septembrie 1947, premierul Hans Ehard îl numeşte pe expertul Hanns Seidel ministrul economiei în Landul Bavaria. Dupa alegerile din 1950, Hans Ehard reconfirmă numirea sa. După alegerile din 1954, trebuie să părăsească biroul în momentul când o coaliţie formată din 4 partide SPD, FDP, BP şi GB / BHE formează Guvernul, iar CSU trebuie să ia loc în băncile opoziţiei. Grupul parlamentar CSU îl alege pe Hanns Seidel ca purtător de cuvânt şi lider al opoziţiei. Viziunea sa privind instruirea politică - crucială pentru dezvoltarea şi supravieţuirea unui stat democratic - îi aduce lui Hanns Seidel un loc în Consiliul de Administraţie al nou înfiinţatei Academii pentru Educaţie Politică din Tutzing.
 

În ianuarie 1955, Hanns Seidel este ales preşedintele Uniunii Creştin-Sociale (CSU) şi începe modernizarea şi reorganizarea partidului, lucruri ce au fost neglijate până atunci. Odată cu dizolvarea coaliţiei celor 4, în octombrie 1957, CSU a formează guvernul şi îl alege pe Hanns Seidel prim-ministru. Populaţia onorează competenţele lui Seidel, care, la alegerile din 1958, CSU a obţine cele mai bune rezultate din anul 1946 până atunci, 50%.

În ianuarie 1960, Hanns Seidel este nevoit să îşi dea demisia din funcţia de prim-ministru şi, un an mai târziu, şi din cea de preşedinte al CSU, din cauza unui accident care i-a provocat leziuni la spate. La 5 august 1961, Hanns Seidel moare din cauza rănilor. Câteva luni mai târziu, încep primele demersuri in construirea unei fundaţii apropiate de partid, al cărei nume să fie Hanns Seidel, politicianul căruia Uniunea Creştin-Socială şi Bavaria îi datorau atât de mult.

Galerie de imagini