"Centenarul Unirii. Basarabia 1918-2018"

 DSC0036În perioada 9-12 martie 2018, la Memorialul Sighet, a avut loc "Centenarul Unirii. Basarabia 1918-2018", conferință organizată de Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței în parteneriat cu Fundația Hanns Seidel-România.

În cadrul meselor rotunde, cercetători în istorigrafia contemporană s-au reunit pentru a dezbate subiecte de mare interes știntific, cunoscute sau mai puțin știute în ceea ce privește unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918. Printre aceștia, s-a numărat și doctorandul Alexandru Ghețan, de la Universitatea de Stat Chișinău, care a apreciat că „Este o bună oportunitate pentru tinerii cercetători de la noi, din Republica Moldova și din România, de a se întruni și de a discuta. S-ar putea să fie și niște disensiuni de istoriografie, iar viziunile despre modul de interpretare a anului 1918 din Republica Moldova e important să fie suprapuse cu cele din România, să vedem ce avem în comun, ce avem diferit”.

 DSC0003Pe parcursul dezbaterilor, despre fenomenul Unirii cu Basarabia, Ana Blandiana a afirmat că "a fost un miracol". "Ceea ce facem noi acum, aici, incercăm să vedem cum s-a putut ajunge la acel miracol, acestă unire și sper din toată inima, sper pentru toată țara noastră, că acest an să fie un an de autoanaliză, un an de gândire a noastră asupra noastră. Trebuie să înțelegem cine am fost, cine suntem și ce putem face ca modelele de atunci să devină funcționale astăzi", a completat președintele Fundației Academia Civică.

În cadrul evenimentului, în spațiile Muzeului Memorial Sighet au fost vernisate trei expoziții documentare pe tema Centenarului Unirii Basarabiei cu România.