"Germanii din Banat prin povestirile lor" - lansare de carte

DSC 0207Ediția a doua, revăzută și adăugită, a volumului "Germanii din Banat prin povestirile lor" - coordonat de dna. prof. Smaranda Vultur și sprijinit de Fundația Hanns Seidel - România a fost lansată, la Timișoara, pe 13 martie, la Forumul Democrat al Germanilor din Banat și pe 22 martie, la Librăria „La Două Bufniţe”.

În cadrul celor două evenimente, au susținut discursuri și au dezbătut, alături de public: Ioan Fernbach, Rudolf Gräf, Vasile Docea, Simona Adam, Mihai Panu si Smaranda Vultur. Printre invitații speciali, s-au numărat: Margareta Docea, Ignaz Fischer, Alfred Kosar, Renate Mioc, Gabriela Murgu, Cristina Renard, Eleonora Ringler-Pascu, Liselotte Roth, Francisca Schulz, Else Schuster, Edith Singer, Puiu Stan, Erwin Tigla, Ronald Wiest.

ECHO 4 2018 2018.03.13. SMARANDA VULTUR 05În ceea ce priveste volumul, acesta radiografiază "cu precizie şi detalii inedite, adesea şocante, viaţa în lagărele de muncă, în condiţii de exterminare, a etnicilor germani din România cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani pentru femei şi 17-45 de ani pentru bărbaţi, ridicaţi în perioada 10-20 ianuarie 1945 şi trimişi cu forţa în URSS.Ceea ce documentele oficiale numesc „munca de reconstrucţie în URSS“ e, de fapt, o deportare în masă, care vizează aproximativ 75.000 de saşi şi şvabi, cetăţeni români, dintre care au pierit pe durata celor cinci ani, în minele din Donbas sau în Siberia şi Urali, cam 15-20%. Aşa-zisa „pedeapsă de război“ e aplicată, cum se vede, pe criterii etnice unei populaţii civile, tratate în bloc ca vinovată şi identificată cu nazismul şi fascismul." (Revista 22).